Φαινυλκετονουρία και θηλασμός

Το μητρικό γάλα είναι η διατροφή επιλογής για τα ανθρώπινα βρέφη. Στα πρώτα χρόνια της θεραπείας με φαινυλκετονουρία (PKU), οι μητέρες και οι επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης συχνά έπαιρναν την απόφαση να διακόψουν το θηλασμό μετά τη διάγνωση της PKU σε βρέφη.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με τον προσδιορισμό της χαμηλής συγκέντρωσης Phe στο μητρικό γάλα, το μητρικό γάλα συμπληρωμένο με φόρμουλα χωρίς Phe είχε γίνει αποδεκτή διατροφική θεραπεία για βρέφη με PKU. Σήμερα, ο θηλασμός ενθαρρύνεται και έχει καθιερωθεί σε ασθενείς με PKU. Για βρέφη με φαινυλκετονουρία (PKU), το μητρικό γάλα έχει επιπρόσθετα πλεονεκτήματα έναντι οποιουδήποτε τυπικού εμπορικού παρασκευάσματος για βρέφη, όπως χαμηλότερη συγκέντρωση πρωτεΐνης και χαμηλότερη περιεκτικότητα του αμινοξέος, φαινυλαλανίνη.

Παρά αυτά τα οφέλη, ορισμένες κλινικές ενθαρρύνουν τις μητέρες βρεφών με PKU να θηλάσουν, ενώ άλλες παρουσιάζουν το θηλασμό ως μη αποδεκτή επιλογή. Αν και έχουν συζητηθεί οι πιθανοί κίνδυνοι και τα οφέλη των βρεφών που θηλάζουν με PKU, υπάρχει περιορισμένη έρευνα και πρακτική που περιγράφει τα βρέφη που θηλάζουν με PKU.

Leave a reply